LIDAR-Superflitspaal waakt over de 5 gemeenten van politiezone HEKLA
LiDAR HEKLA

De gemeenten Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar en de politiezone investeerden de afgelopen jaren al heel wat middelen in preventie en sensibilisering rond verkeersveiligheid. Ondanks de inspanningen blijft overdreven snelheid één van de grootste klachten bij de inwoners. Hoog tijd dat de vijf gemeenten en politiezone HEKLA de grote middelen inzetten tegen de snelheidsduivels.

Zo gebruikt de politiezone sinds 2023 onze mobiele flitspaal, en later dit jaar zullen er nog LIDARs bijkomen. Ook de gemeente Edegem zal haar eigen exemplaar inzetten om op het grondgebied te gebruiken. Het voordeel? Dankzij de GAS 5-wetgeving hebben gemeenten een efficiënt hulpmiddel in handen, waarmee ze de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de omgeving kunnen verhogen.

 

De allereerste snelheidscontrole van de LIDAR in Kontich bewees alvast z’n nut: 6,7% van de gecontroleerde bestuurders reed te snel, ondanks de aanwezige preventieve snelheidsborden. Sindsdien zijn al in elke gemeente snelheidscontroles uitgevoerd, waarbij 3,6% van de gecontroleerde voertuigen geflitst werd. Opvallend is dat bestuurders dikwijls vlak na de mobiele flitspaal het gaspedaal extra indrukken. Een onverstandige actie, want ook deze overtreders legt de LIDAR vast op foto en krijgen bijgevolg een GAS-boete.

 

Bron: Lokale Politie HEKLA, Het Laatste Nieuws, Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad, Gemeente Edegem